Voleul in tenisul de camp

Voleul este una dintre loviturile din ce in ce mai utilizate in tenisul de camp modern. Inainte de perfectionarea tehnicii de executie, sportivul trebuie sa devina constient de faptul ca voleul este o lovitura ofensiva: jucatorul de tenis vine in fata cu scopul de a puncta. Evident, sunt situatii in care jucatorul de tenis executa voleul nu pentru ca asa si-a propus, ci pentru ca a fost obligat de adversar (care i-a pus o scurta, de exemplu). In consecinta, jucatorul trebuie sa aiba o atitudine ofensiva, fara de care jocul la fileu este sortit esecului. Atitudinea ofensiva este caracterizata de patru componente principale: atentia sportia, o pozitie care sa-i permita startul rapid in orice directie, interceptarea mingii cat mai aproape de fileu si grija de a readuce picioarele sub centrul de greutate cat mai repede dupa executarea loviturii, pentru o plasare corespunzatoare pe teren in eventualitatea continuarii punctului.

volley_starting_position

Atentia. Jucatorul este foarte atent la miscarile adversarului, incercand sa observe directia in care va veni mingea cat mai din vreme cu putinta. Pentru aceasta, el trebuie sa urmareasca pozitia de lovire a adversarului.

Pozitia optiqma care-i permite jucatorului startul rapid in orice directie pentru interceptarea mingii cat mai aproape de fileu este posizita de asteptare. Aceasta se adopta printr-o usoara saritura pe ambele picioare, cu calcaiele usor ridicate de pe sol si cu corpul aplecat in fata, exact in momentul in care adversarul loveste mingea.

Interceptarea mingii cat mai aproape de fileu are doua avantaje. Primul consta in faptul ca o pozitie mai apropiata de fileu deschide unghiuri si deci mingea poate fi plasata cu usurinta cat mai departe de adversar.

Revenirea in pozitia de echilibru. Datorita distantei mici intre jucatori, viteza de joc este mult mai mare, astfel incat jucatorul trebuie sa revina in pozitie de asteptare cat mai repede cu putinta.

volley_forehand_racket_back

Atitudine ofensiva nu inseamna ca trebuie fortata realizarea punctului cu orice pret.  Daca din pozitia in care a ajuns, jucatorul din atac nu este sigur de obtinerea punctului, el efectueaza un voleu de pregatire.

Executia voleului depinde de vitezamingii, de distanta fata de minge, de locul din teren, de inaltimea mingii, de lungimea voleului.

 

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.